U Pregradi obiđite Lenartove Stube i Utvrdu Kostel grad, u Krapini Stari grad i Nalazište Hušnjakovo, a poučnu atrakciju 'Putovima neandertalaca' možete razgledati u obližnjem Jesenju. Za one koji, uz edukaciju, žele i ponešto tjelesne aktivnosti, Poučno planinarska staza Putovima Orhideja u Radoboju preporučljiv je odabir.

U Vrankovcu sve turističke informacije o Zagorju možete dobiti u središnjem Centru za posjetitelje Sveti Križ Začretje, a u Mariji Bistrici, uz tamošnji Centar za posjetitelje, svakako ne propustite razgledati Park skulptura i atraktivni Zvonosvir. Spomen park Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici atrakcija je novijeg datuma, no u stubičkom kraju nikako ne zaobiđite Gupčevu lipu, Kuću Matije Gupca i Živi arhiv Gupčeve lipe. U Donjoj Stubici vrijedi razgledati i Hrvatski vrt perunika te Grad labirinta.

U Stubičkim Toplicama također je nekoliko prirodnih i povijesnih zanimljivosti koje vrijedi vidjeti, prije svega Povijesno poučnu stazu Kamenjak, Hrast kitnjak 'Galženjak', Poučno rekreativnu stazu Kapelščak, Horvatove stube i Staru tisu kod Horvatovih stuba. Na svom 'krugu' po Zagorju, posjetite i rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, Spomenik hrvatskoj himni Lijepa naša u Risvici, kao i Cesargrad iznad Klanjca.